ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ITABLOID.GR
-Συζητείται επιστροφή των Κυπρίων στην κατεχόμενη «πόλη φάντασμα», 39 χρόνια μετά
-Μια ανάσα από τη λύση του Κυπριακού με επιστροφή εδαφών
-Δείτε φωτογραφίες από την πόλη- φάντασμα
Από τα όσα είπε ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στη συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα “Σημερινή”, οι πολλοί κράτησαν το ενδεχόμενο Τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στην Κύπρο λόγω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ του νησιού, που άφησε ανοιχτό ο Ταλάτ.
«Από πολιτικής άποψης, φυσικά και είναι δυνατό να γίνει αυτό, λόγω του εντοπισμού υδρογονανθράκων», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Σημερινή» ο Ταλάτ.
Αυτό όμως που λίγοι παρατήρησαν, ήταν το μήνυμα που ήθελε να περάσει. Και αυτό, το έκανε εμμέσως: Είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είναι «αρκετά γενναίος» για να καταλήξει σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, ενώ πρόσθεσε ότι σημερινός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, προτιμά τη διχοτόμηση.
Και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης για επιστροφή της Αμμοχώστου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι προέχει μια συνολική λύση ενώ δήλωσε κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο διορισμού συνομιλητών για το Κυπριακό, λέγοντας ότι αυτό υποβαθμίζει τη σημασία του προβλήματος.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η iTabloid.gr, οι Τούρκοι φτάνουν στην απειλή νέου Αττίλα, καθώς πιέζονται από τον ΟΗΕ για λύση του κυπριακού με επιστροφή εδαφών που κατέχουν. Προσπαθώντας να εκμεταλλευθούν όμως τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, ζητούν μερίδιο από τα κοιτάσματα πετρελαίων “αλλιώς, ενωμένη Κύπρος, γιοκ”…
Τριανταεννέα χρόνια λοιπόν μετά από τις αποφράδες εκείνες ημέρες που το «στολίδι» της Κύπρου έπεφτε στα χέρια των «Μεχμετσίκ», στην πόλη δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η περιφραγμένη και φρουρούμενη από Τούρκους στρατιώτες Αμμόχωστος είναι ερειπωμένη, με τα παράθυρα και τις πόρτες σπιτιών και ξενοδοχείων ανοιχτά, όπως ακριβώς τα άφησαν οι ιδιοκτήτες τους, όταν εισέβαλλε ο Αττίλας. Ίσως τώρα, να ήρθε η ώρα η μοναδική πόλη- «φάντασμα» στον πλανήτη να αποκτήσει ζωή ξανά. Ο Ερόγλου, πιέζεται να πει το πολυπόθητο (;) «ναι». Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν (;) σύντομα το νέο θα κάνει το γύρο του κόσμου: Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Αμμοχώστου θα επιστρέψουν στα σπίτια τους…
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η iTabloid.gr, το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη ένα σκληρό «παζάρι» που έχει στο επίκεντρο την πανέμορφη ερημωμένη πόλη. Η Κυπριακή κυβέρνηση πιέζει ώστε να επανέλθει στην κατοχή της η Αμμόχωστος, κάτι το οποίο οι Τούρκοι φαίνεται ότι δε μπορούν πια να αποφύγουν. Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει τόσο πολύ και το ενδεχόμενο επιστροφής της Αμμοχώστου είναι τόσο ισχυρό πλέον, που την πόλη επισκέφθηκε ειδικό κλιμάκιο του ΟΗΕ, για να εξετάσει πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί να γίνει η επανεγκατάσταση των κατοίκων της!
Τουρίστες κοιτάζουν την πόλη- φάντασμα που είναι κλεισμένη με συρματοπλέγματα από τα τουρκικά στρατεύματα.
Η μελέτη του ΟΗΕ
Στον Κύπριο πρόεδρο, ίσως να «χρεώνονται» πολλά λάθη, όμως, είναι πιθανό η ιστορία να τον γράψει με χρυσά γράμματα στις σελίδες της. Γιατί, έχει την ευκαιρία να είναι ο πολιτικός που θα καταφέρει να επανακτήσει το πιο ποθητό για τους Κύπριους έδαφος, χωρίς να χυθεί μια σταγόνα αίμα, χωρίς να προκληθεί ένταση και χωρίς καν να δώσει ισχυρά ανταλλάγματα. Το «μυστικό» είναι ότι ο Χριστόφιας και η ομάδα των διπλωματών του, είχαν καταταφέρει να πείσουν τον ΟΗΕ ότι αυτό είναι το σωστότερο, το πιο δίκαιο και το πιο εύκολο ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τη λύση του Κυπριακού στο πιο ακανθώδες ζήτημα: Το εδαφικό… Ο Ερόγλου τώρα εμφανίζεται άκαμπτος, επιμένοντας στη διχοτόμηση και ο Αναστασιάδης μάλλον θολωμένος από τη χρεοκοπία, όμως για τον ΟΗΕ, όλα αυτά, μικρή σημασία έχουν. Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί…
Τι ρόλο μπορεί να παίξει όμως ο ΟΗΕ ώστε να «ανοίξει» η Αμμόχωστος; Ίσως και το σημαντικότερο. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες της iTabloid.gr, στα Ηνωμένα Έθνη επικρατεί πρωτοφανής (η μεγαλύτερη στην ιστορία τους, από την ημέρα των απόβασης των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο) κινητικότητα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Κι αυτό γιατί εντός ολίγων εβδομάδων, ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού, πρόκειται να καταθέσει μελέτη για την επανεγκατάσταση των κατοίκων της Αμμοχώστου στην πόλη.
Για όσους αναρωτιούνται: Η Αμμόχωστος θεωρείται (και είναι) μια από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου. Ίσως γι’ αυτό έχει και το προσωνύμιο “Βασιλεύουσα”…
Η μελέτη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αποτελεί ίσως και το σημαντικότερο μέρος των προτάσεων του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Κι αυτό γιατί θα προτείνει την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από την πόλη και Κυπριακή διοίκηση σε αυτή, υπό τον όρο επιστροφής μέχρι και του τελευταίου κατοίκου της. Αυτό, θα αποτελέσει και έναν ισχυρότατο μοχλό πίεσης προς την Τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, έχει τους δικούς της λόγους για να δεχτεί αυτή την πρόταση σχεδόν… αβίαστα.
Κατά ένα άλλο σενάριο, όχι όμως τόσο ισχυρό, αυτή η μελέτη δεν θα αποτελέσει πρόταση του ΟΗΕ, αλλά κατά κάποιο τρόπο «σχόλιο» επί της Κυπριακής πρότασης στη συζήτηση για το εδαφικό. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η μελέτη θα λειτουργήσει υποστηρικτικά προς την Κυπριακή πλευρά και θα αποτελέσει και εδώ, μοχλό πίεσης που θα «γείρει» τις συνομιλίες εις βάρος του Ψευδοκράτους.
Η ζωή στην Αμμόχωστο έχει μείνει στο 1974. Είναι μια πόλη- φάντασμα.
Πήγαν εμπειρογνώμονες!
Την είδηση- σοκ που αποτυπώνει τις ιστορικές εξελίξεις που διαγράφονται στο Κυπριακό επιβεβαιώνει και η μυστική επίσκεψη κλιμακίου του ΟΗΕ, στην πόλη- «φάντασμα». Το ολιγάριθμο κλιμάκιο, αποτελείτο από ειδικούς εμπειρογνώμονες, αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών.
Οι εμπειρογνώμονες, απαίτησαν και πήραν την άδεια από το καθεστώς των κατεχομένων να μπουν στην Αμμόχωστο και να κάνουν αυτοψία. Συνοδεία βέβαια στρατιωτικών, οι εμπειρογνώμονες ήταν οι πρώτοι πολίτες μετά από δεκαετίες που κατάφεραν να μπουν στην πόλη και να δουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Όταν η Αμμόχωστος ήταν ζωντανή. Στο σπίτι με τα κεραμίδια που διακρίνεται ανάμεσα στις πολυκατοικίες, είχε μείνει για ένα διάστημα ο Ελύτης…
Η επίσκεψη του ειδικού κλιμακίου διήρκησε μία ολόκληρη μέρα. Οι εμπειρογνώμονες γύρισαν όλη την πόλη, εξέτασαν το οδικό δίκτυο, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις παροχής, ρεύματος και νερού. Κατά πληροφορίες, οι ειδικοί έριξαν όλο το βάρος τους μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια για την επαναλειτουργία της πόλης. Σημείωσαν τις ελλείψεις και τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν, κρίνοντας αν και πώς θα μπορούσε να κατοικηθεί ξανά η Αμμόχωστος.
Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ και θα εξεταστεί, ώστε να συμπεριληφθεί στον ανάλογο φάκελο των προτάσεων και των συζητήσεων για το εδαφικό. Κι αυτό γιατί στο πόρισμα δίνεται ένα σαφές χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει η ιστορική επιστροφή των κατοίκων της.
Το «παζάρι»
Η αποφράδα μέρα…
Την ίδια ώρα μεταξύ Αναστασιάδη, Έρογλου και υπό το βλέμμα του ειδικού αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, είναι σε εξέλιξη ένα άγριο «παζάρι», αλλά όχι και το σημαντικότερο. Ο Κύπριος πρόεδρος και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επεξεργάζονται τις θέσεις τους επί του εδαφικού και συνεχίζουν τις συζητήσεις. Αυτή όμως η συζήτηση, όπως λένε και παράγοντες του ΟΗΕ, όσο και της Κυπριακής κυβέρνησης, δεν είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Στη δεύτερη φάση του διαλόγου, θα γίνουν και οι ουσιαστικές ανταλλαγές. Και εκεί, δηλαδή, θα «σκάσει η βόμβα» της Αμμοχώστου.
Προς το παρόν, ο Έρογλου, ο οποίος βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, αφού αντιμετωπίζει πλέον εκρηκτική κατάσταση στο Ψευδοκράτος, κρατά μια διαλλακτική μεν, σκληρή δε στάση. Με το φάσμα της ανεργίας να είναι δυσβάσταχτο στα κατεχόμενα, το έλλειμμα και το δανεισμό σε γιγαντιαία επίπεδα σε «κρατικό» επίπεδο και τις «δημόσιες» επιχειρήσεις έτοιμες να βάλουν «λουκέτο» από ώρα σε ώρα, το έκτακτο πακέτο στήριξης από την κυβέρνηση Ερντογάν, δεν είναι αρκετό παρά μόνο για να καλύψει «τρύπες». Η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης είναι πλέον επιτακτική.
39 χρόνια μετά, όλα έχουν σταματήσει σε εκείνη τη μέρα…
Από την άλλη, ο Αναστασιάδης που βλέπει την τουρκική λίρα να διεισδύει στο μέχρι πρότινος πανίσχυρο οικονομικά κυπριακό κράτος, δεν ξέρει προς τα πού να κινηθεί. Αναμένει και τα νεότερα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αν η συνάντηση Ομπάμα- Σαμαρά πάει κατ’ ευχήν, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε μια λογική βάση, συμφέρουσα για την Κύπρο. Η συγκυρία είναι ιδανική, καθώς οι Αμερικανοί “έχουν τα νεύρα τους” με το μέχρι πρότινος “χαϊδεμένο” Ερντογάν που συμπεριφέρεται ως… σουλτάνος του κόσμου και επιθυμούν να αποσυνδέσουν την Ελλάδα και την Κύπρο από το γερμανικό άρμα, απομακρύνοντας τον ρωσικό “κίνδυνο”. Και έτσι, αφήνει το “παιχνίδι” στην άλλη πλευρά, ευελπιστώντας ότι οι Αμερικανοί θα είναι αρωγοί στις συνομιλίες.
Το κρεβάτι, ξεστρωμένο από εκείνη τη μέρα, με τις φωτογραφίες του γάμου, κάποια ρούχα και άλλα πράγματα, παραμένει και περιμένει, 39 χρόνια τώρα…
Το πρόβλημα για τον Έρογλου είναι ότι θέλει να δώσει και ένα προφίλ «συζητήσιμου» πολιτικού. Έτσι, δεν αποκλείει από το «τραπέζι» το ζήτημα της επιστροφής εδαφών, διαρρέοντας στον Τουρκικό Τύπο 14 διαφορετικά σχέδια (τα οποία έχουν συνταχθεί σε συνεργασία με τον Τουρκικό στρατό) με διαφορετικές περιοχές. Ποιο είναι όμως το πιθανότερο;
Αυτό ήταν ξενοδοχείο κάποτε, όπου έκαναν τις διακοπές τους η Μπριζίτ Μπαρντό και η Λιζ Τέιλορ
Προς το παρόν, Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έρογλου θα «προσφέρει» μετά από έντονες πιέσεις στην πρώτη φάση των συνομιλιών την καταπράσινη Μόρφου, τη Λύση και το Καπούτι, προσπαθώντας να κρατήσει την Αμμόχωστο υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Προς το παρόν βέβαια και υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας και των πανίσχυρων βρετανών που κατέχουν εδάφη παράνομα στα Κατεχόμενα, ο Έρογλου εμφανίζεται μάλλον αδιάλλακτος. Κι αυτό γιατί δείχνει απρόθυμος να προχωρήσει τελικά σε παραχώρηση της Μόρφου, αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση για άλλη κατεχόμενη περιοχή και ζητά μόνο να δώσουν οι Κύπριοι στο Ψευδοκράτος το χωριό των Κοκκίνων, χωρίς κανένα αντάλλαγμα και υπό κανέναν όρο!
Το ζητούμενο βέβαια είναι το τι κάνει η Κυπριακή πλευρά. Κι αυτό γιατί, γνωρίζοντας ότι το Ψευδοκράτος βρίσκεται και αυτό σε δυσχερή θέση, τον πιέζει να πάρει σαφείς αποφάσεις στις προκαταρκτικές συζητήσεις για δύο περιοχές: Σε πρώτη φάση τη Μόρφου, την οποία ο είχε προτείνει να επιστρέψει ο Ταλάτ αλλά υπαναχώρησε όταν του «τράβηξε το αυτί» η Τουρκική κυβέρνηση και, το σημαντικότερο, να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για την Αμμόχωστο. Πάντως, πηγές από το Ψευδοκράτος λένε ότι το Ψευδοκράτος θα καταφέρει να κρατήσει το 29% των εδαφών από το 38% που κατέχει σήμερα δίνοντας το στίγμα των δύσκολων συνομιλιών που έρχονται. Αυτό, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ίσως να το λέει με βεβαιότητα, γνωρίζοντας ότι μπορεί να δώσει στους Κύπριους την Αμμόχωστο που τόσο πολύ θέλουν, κρατώντας ως αντάλλαγμα περισσότερα εδάφη.
Και εδώ είναι το σημαντικότερο σημείο. Επειδή οι Κύπριοι επιμένουν σφόδρα σε αυτό και όπως φαίνεται παίρνουν και την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, σε περίπτωση που ο Έρογλου επιμείνει στην άρνηση και τη διατήρηση της διχοτόμησης, θα «χρεωθεί» ναυάγιο των συνομιλιών. Και, σε αυτή τη χρονική στιγμή, ο Ταλάτ δεν έχει περιθώρια για «πάγωμα» του Κυπριακού. Άλλωστε και ο ΟΗΕ δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να ξεπεραστεί το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει για λύση του Κυπριακού. Είναι και θέμα… image αν θέλετε…
Ο ρόλος των Βρετανών
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις συζητήσεις για το εδαφικό είναι αυτό που και ο Ταλάτ χαρακτηρίζει… ευγενικά ως «επενδυτές». Πρόκειται για Τούρκους, αλλά και κυρίως για Βρετανούς οι οποίοι αγόρασαν από το καθεστώς Ντενκτάς τις περιουσίες Κυπρίων στα κατεχόμενα και τις εκμεταλλεύονται. Στις θέσεις σπιτιών εκτοπισμένων έχουν χτιστεί ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες επιχειρήσεις. Και, αν λοιπόν γίνει επιστροφή στη Μόρφου, πώς θα γυρίσουν οι κάτοικοί τους όταν στα σπίτια τους μένουν Άγγλοι και Τούρκοι έποικοι; Ο Ταλάτ και ο Έρογλου, διαβεβαιώνουν μέσω Τούρκων δημοσιογράφων ότι «οι επενδύσεις δεν κινδυνεύουν».
Και βέβαια, αυτοί οι έποικοι είναι που δυναμιτίζουν τις όποιες συνομιλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λύση, επ’ όφελος βέβαια των δικών τους συμφερόντων. Mεγάλο μέρος των «επενδυτών» είναι Βρετανοί πρώην μέλη της Βουλής των Λόρδων με «ηγέτη» τη σύζυγο του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ, Τσέρι. Αυτοί βέβαια είναι που δε θέλουν να αλλάξει τίποτα στο υπάρχον καθεστώς, αφού θα χάσουν τις πολυτελείς αφορολόγητες βίλες τους και τα ξενοδοχεία. Αυτοί άλλωστε έχουν και τις προσβάσεις για να ασκήσουν παρασκηνιακά τις πιέσεις που χρειάζονται και να «φρενάρουν» οι διαπραγματεύσεις