Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Κατεχόμενοι Δήμοι


9 από τους 39 Δήμους της Κύπρου βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή από το 1974 (ΑΚΑΝΘΟΥΣ,ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣΚΑΡΑΒΑΣΚΕΡΥΝΕΙΑΚΥΘΡΕΑΛΑΠΗΘΟΣ, ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ, ΛΥΣΗ και ΜΟΡΦΟΥ), ως αποτέλεσμα της κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, μετά την εισβολή του 1974.
Έκτοτε, οι εννέα αυτοί Δήμοι είναι εκτοπισμένοι: Συνεχίζουν να διατηρούν το νομικό τους καθεστώς, αν και οι Δήμαρχοι και τα συμβούλια τους έχουν προσωρινά εκτοπιστεί στις ελεύθερες περιοχές, όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους. Όταν διεξάγονται δημοτικές εκλογές στην Κύπρο, οι κάτοικοι των εκτοπισμένων Δήμων ψηφίζουν τόσο στον κατεχόμενο Δήμο καταγωγής τους, όσο και στο νέο τόπο διαμονής τους (σε έναν από τους άλλους 30 Δήμους).

ΛΥΣΗ  

Τ.Θ.: 40297
6302 Λάρνακα
Κύπρος
Δήμαρχος: Συμεών Παστός
Τηλ.: +357 24661444
Φαξ: +357 24633330
Email: demoslysis@cytanet.com.cy
Website: http://www.demoslysis.com/



ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ  

Τ.Θ.: 51682
3507 Λεμεσός
Κύπρος
Δήμαρχος: Αλέξης Γαλανός
Τηλ.: +357 25384073
Φαξ: +357 25386969
Email: ammochostos.famagusta.municipality@cytanet.com.cy
Website: http://www.ammochostos.org.cyhttp://www.famagusta.org.cy/



Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΚyprouΤελέστηκαν σήμερα τα εγκαίνια του Παρεκκλησιού όπου φιλοξενούνται οι τοιχογραφίες του Αγίου Θεμωνιανού της κατεχόμενης Λύσης. Το Παρεκκλήσι βρίσκεται μέσα στο Βυζαντινό Μουσεία, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Οι τοιχογραφίες επαναπατρίστηκαν στις 16 Μαρτίου ύστερα από 29 ολόκληρα χρόνια και διαβήματα της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα μ.Χ. και είχαν κλαπεί το 1983 από την εκκλησία του Αγίου Θεμωνιανού της κατεχόμενης Λύσης.
Οι τοιχογραφίες είχαν αποτοιχιστεί από την εκκλησία της Λύσης και πουλήθηκαν στο εξωτερικό από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Adin Dikmen το 1983. Εδώ και 25 χρόνια οι τοιχογραφίες, οι οποίες αποτελούν μέρος της κυπριακής πολιτιστικής, θρησκευτικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς, εκτίθεντο στο Ιδρυμα Menil στο Χιούστον του Τέξας.
Ο Αρχιεπίσκοπος αφού εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την επιστροφή των τοιχογραφιών, ευχαρίστησε τα Υπουργεία Εξωτερικών και Συγκοινωνιών, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τη Γενική Εισαγγελία και όλους όσοι συνεργάστηκαν ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή των τοιχογραφιών στην Κύπρο.
«Η συνεργασία και με τα δύο Υπουργεία συνεχίζεται και ήδη ευρισκόμεθα σε επαφή με τις γερμανικές αρχές, και θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και άλλην χαρά να υποδεχόμεθα πολλές εικόνες και πολλά εκκλησιαστικά αντικείμενα που βρίσκονται στη Γερμανία», είπε. Παράλληλα, προανήγγειλε ταξίδι αστραπή που θα κάνει ο ίδιος στη Γερμανία την ερχόμενη εβδομάδα, για να πιέσει όσο μπορεί, όπως είπε, ούτως ώστε σύντομα να υπάρξει επαναπατρισμός και άλλων εικόνων και εκκλησιαστικών αντικειμένων από τη Γερμανία.
«Με τη συνεργασία όλων πιστεύω θα καταφέρουμε πολλά, να έρθουν όλοι οι κλεμμένοι θησαυροί», είπε και ευχήθηκε σύντομα να έρθει εκείνη η μέρα που θα μεταφερθούν στις εκκλησίες των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου, από τις οποίες προέρχονται.
Στο χαιρετισμό της, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, αφού εξέφρασε αρχικά τη χαρά και τη συγκίνησή της για την επιστροφή των τοιχογραφιών, σημείωσε πως η χαρά είναι ιδιαίτερη για τον προσφυγικό κόσμο της Λύσης. Τόνισε πως η σωστή συνεργασία Εκκλησίας, Υπουργείων, Γενικής Εισαγγελίας και αρμόδιων τμημάτων, συνέβαλε τα μέγιστα για την επιστροφή των τοιχογραφιών.
Η Υπουργός Εξωτερικών είπε πως οι τοιχογραφίες θα φιλοξενηθούν στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, προσμένοντας μαζί με τις εικόνες και θρησκευτικά κειμήλια από τις κατεχόμενες εκκλησίες της Κύπρου, τη μέρα που οι βουβές καμπάνες των εκκλησιών θα σημάνουν ξανά.
«Από αυτόν τον επιτυχημένο επαναπατρισμό των τοιχογραφιών της Λύσης μπορούμε να αντλήσουμε ελπίδα και θάρρος στις πολύχρονες προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Να αντισταθούμε στη λεπίδα του κατακτητή που επιδιώκει να τεμαχίσει την Κύπρο όπως τεμάχισε και αυτά τα αριστουργήματα σε 38 κομμάτια. Να μην καμφθούμε από τα 38 χρόνια της προσφυγιάς και της κατοχής και να συνεχίσουμε με ζήλο και με συλλογικότητα να εργαζόμαστε για επανένωση και επιστροφή», κατέληξε η κ. Μαρκουλλή.
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, στο χαιρετισμό του σημείωσε τη σημασία του επαναπατρισμού των τοιχογραφιών, γιατί όπως είπε, υλοποιείται μέσα σε ένα διεθνές κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας για την επιστροφή κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών, διανοίγοντας προοπτικές και ελπίδες για επιστροφή και άλλων θησαυρών της Κύπρου. «Το Παρεκκλήσι που εγκαινιάζουμε σήμερα θα αποτελέσει ένα μέσο διαφύλαξης της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, ένα φάρο γνώσης τόσο για τις επόμενες γενιές όσο και για τους σημερινούς επισκέπτες», είπε.
Ο κ. Φλουρέντζου ανέφερε επίσης πως η πάταξη της παράνομης διακίνησης αποτελεί στόχο παγκόσμιας πολιτιστικής πολιτικής, η οποία εφαρμόζεται μέσω της ΟΥΝΕΣΚΟ και άλλων διεθνών οργανισμών. «Η Κύπρος εμπλέκεται ενεργά στην προσπάθεια αυτή με στόχο να προστατεύσει όχι μόνο τη δική της κληρονομιά αλλά και αυτή άλλων λαών», είπε, σημειώνοντας πως μετά το 1974 και την τεράστια πολιτιστική καταστροφή που ακολούθησε την εισβολή, η Κύπρος εντάσσεται στον αγώνα για επαναπατρισμό των θησαυρών που έχουν εξαχθεί παράνομα.
Ο Υπουργός ανέφερε πως η Κύπρος αναγνωρίζει την προσφορά του Ιδρύματος Μενίλ, το οποίο συντήρησε και διαφύλαξε τις τοιχογραφίες για 25 χρόνια και συναίνεσε στην επιστροφή τους. «Η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ στον τομέα της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών εκφράζεται με το Μνημόνιο Συναντίληψης που έχει υπογραφή και ισχύει για μια δεκαετία τώρα, αποσκοπώντας με επιτυχία στην αποτροπή της παράνομης εισαγωγής πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα. Μέσα στο ίδιο πνεύμα», πρόσθεσε, «η Κύπρος έχει υπογράψει Μνημόνια και συνεργασίες με άλλες τρίτες χώρες και συνάμα συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες της ΕΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ για την αποτροπή της παράνομης εισαγωγής πολιτιστικών αγαθών».
Ο Δήμαρχος της Λύσης Συμεών Παστός στο χαιρετισμό του είπε ότι η επιστροφή των τοιχογραφιών αποτελεί ένα προμήνυμα ότι η οδύσσεια τους θα ολοκληρωθεί με την επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο, στο εξωκλήσι του Αγίου Ευφημιανού. «Για εμάς τους Λυσιώτες το εξωκλήσι του Αγίου Ευφημιανού αποτελούσε σημείο αναφοράς και τους είχαμε ξέχωρη αγάπη από όλα τα αγαπημένα μέρη που μας στέρησε ο εκτοπισμός», είπε ο Δήμαρχος.
Παρόμοιο το μήνυμα που έστειλε και Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Λύσης Ανδρέας Ττοφτάς, ο οποίος ευχήθηκε να υπάρξει σύντομα λύση στο Κυπριακό ώστε οι τοιχογραφίες να επιστρέψουν στο εξωκλήσι. Μήνυμα αναγνώστηκε στην εκδήλωση εκ μέρους του Εκπροσώπου του Ιδρύματος Μενίλ, κ. Φρασνουά ντε Μενίλ. Αναγνώστηκε επίσης, χαιρετισμός εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη.

 
 
 ας ελπισουμε οτι καπια στιγμη θα γινει ολοκληρη...
                                           «Ημέρα Μνήμης Λύσης

χρόνια μετά και ο απολογισμός θλιβερός. Όσα χρόνια και αν έχουν περάσει οι πληγές μας είναι ακόμη νωπές και το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα αλλά και όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την εθνική μας αξιοπρέπειαρ, βαρύ και ανεξόφλητο.
αποτέλεσμα της τουρκικής βαρβαρότητας ήταν η βεβήλωση και κατεδάφιση των εκκλησιών και η τεράστια καταστροφή
Η ηρωομάνα Λύση, που πρωτοστάτησε στους αγώνες για την ελευθερία και ανεξαρτησία της πατρίδας μας, πλήρωσε βαρύ το τίμημα της τουρκικής εισβολής με πέντε πεσόντες, τρείς δολοφονηθέντες και 16 αγνοουμένους, αλλά κυρίως με τον βίαιο διωγμό των νόμιμων κατοίκων της, τη βεβήλωση των σπιτιών της και τη σύληση των εκκλησιών της. Για 39 χρόνια αναμένει καρτερικά την ημέρα της δικής της ανάστασης. Περιμένει την ημέρα που θα ξανασφίξει στην αγκαλιά της τα παιδιά της, που τα σπίτια θα ανοίξουν και πάλι τα παράθυρά τους για να μπει φως, που οι αλάνες και τα σχολεία θα γεμίσουν παιδικά γέλια και οι εκκλησίες θα ξεχειλίσουν με πιστούς και ύμνους δοξαστικούς. Γιατί δεν είπαμε ‘αντίο’… Είπαμε ‘εις το επανιδείν’ δίνοντας την υπόσχεση της επιστροφής. 

Η τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσαν μια μεγάλη και ανεπούλωτη πληγή στο σώμα της πατρίδας μας. Πέραν της απώλειας ανθρώπινων ζωών και της προσφυγοποίησης μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας. Η σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο αποτελεί γεγονός και το κράτος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επαναπατρισμό των ιερών μας κειμηλίων όπως είναι για παράδειγμα οι τοιχογραφίες της εκκλησίας του Αγίου Ευφημιανού (Θεμωνιανού) της κατεχόμενης Λύσης, που αποτοιχίστηκαν βίαια από Τούρκους αρχαιοκάπηλους και επαναπατρίστηκαν τον περασμένο χρόνο. 

Ημέρες σαν κι αυτήν, οι μνήμες μας δραπετεύουν από τις μαυρόασπρες φωτογραφίες που βιαστικά τρύπωσαν στα λιγοστά αντικείμενα που οι πρόσφυγες κατάφεραν να πάρουν μαζί τους. Παίρνουν χρώμα και μας γυρίζουν πίσω στις τραγικές εκείνες μέρες του 1974 που χάραξαν για πάντα την ψυχή μας. Ακόμη και αν ο ξεριζωμός έχει γίνει μια πραγματικότητα, ακόμη και αν τα συρματοπλέγματα ματώνουν καθημερινά το σώμα της πατρίδας μας, εμείς μαζευτήκαμε εδώ για να βροντοφωνάξουμε ότι όσο και αν αδυσώπητα ο χρόνος αντιπαλεύει τη λήθη, όσο και αν οι δυσκολίες των καιρών επιχειρούν να στρέψουν το βλέμμα και τη σκέψη μας αλλού, όσο και αν καθημερινά επιχειρείται η παραχάραξη της ιστορίας μας, εμείς θυμόμαστε. Η καρδιά και η ψυχή μας δεν ξεχνούν, η ιστορία μας δεν παραχαράσσεται, η δίψα μας για επιστροφή δυναμώνει και η πατρίδα μας ζητά επιτακτικά δικαίωση. 

Οφείλουμε, όμως, παρά την πίκρα μας να ξεπεράσουμε τη μοιρολατρία και δημιουργικά και ενωτικά να διαμορφώσουμε τη θέση και τον ρόλο μας στον σύγχρονο κόσμο. Τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή μας δημιουργούν προκλήσεις, ευκαιρίες και απειλές. Στο χέρι μας όμως, είναι να συνδιαμορφώσουμε, μαζί με την Ελλάδα, τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην ταραγμένη περιοχή μας. Να τολμήσουμε ξεπερνώντας αναχρονιστικά στερεότυπα και παρωχημένες αναστολές, απαλλαγμένοι από σύνδρομα μικρομεγαλισμού, να ασκήσουμε τον γεωπολιτικό μας ρόλο οικοδομώντας νέες συμμαχίες. Όσο η Κύπρος δεν ασκεί αυτό τον ρόλο δυναμικά σε έναν κόσμο που αναδιατάσσεται ραγδαία, τόσο η Άγκυρα θα καλύπτει, παρά τις εσωτερικές της αντιφάσεις, το όποιο κενό. Τώρα πρέπει να πάρουμε θέση ενεργά, σε αυτό το κρίσιμο μεταίχμιο, σε αυτή την εύθραυστη συνοριακή γραμμή μεταξύ δύο κόσμων. Πρέπει να σταματήσουμε να τρέφουμε αυταπάτες για τις επιλογές που βρίσκονται μπροστά μας. Τώρα πρέπει να κινηθούμε, τώρα που οι μεγάλες προκλήσεις αναζητούν λύσεις και απαντήσεις που διαμορφώνουν τον κόσμο του αύριο. 


Σε κλίμα συγκίνησης και νοσταλγίας, και με την ελπίδα της σύντομης επιστροφής μας στα πατρογονικά μας εδάφη, θα ταξιδέψουμε απόψε σε χρόνους και εποχές ξεχωριστές, με οδηγό μας τις μελωδίες του Απόστολου Καλδάρα, του εμπνευσμένου αυτού συνθέτη που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο ελληνικό πεντάγραμμο. Ο Απόστολος Καλδάρας υπηρέτησε με γνησιότητα το λαϊκό τραγούδι με κορυφαίες στιγμές της πορείας του την κυκλοφορία των δίσκων του «Μικρά Ασία» και «Βυζαντινός Εσπερινός» το 1972 και το 1973 αντίστοιχα, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα ολοκληρωμένης έντεχνης δουλειάς και τα οποία θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε απόψε.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα συγχαρώ το Δημοτικό Συμβούλιο Λύσης για τη διοργάνωση της τόσο ξεχωριστής αυτής βραδιάς, αλλά και να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου για την πρόσκληση να παρευρεθώ στην αποψινή εκδήλωση. Θα ήθελα να συγχαρώ παράλληλα τον σολίστα κ. Δημήτρη Φάνη, την ορχήστρα και τη χορωδία του Δήμου Δερύνειας, καθώς και τα χορευτικά σχήματα «ΧΟΡΟΚΡΑΜΑ» και «ΓΙΑΣΟΥΜΕΙΑ» για τη συμμετοχή τους, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της αποψινής εκδήλωσης.

Με την ευχή όπως με την ευλογία της Θεοτόκου δοθεί σύντομα τέλος στο συνεχιζόμενο δράμα του λαού μας ώστε του χρόνου να μπορέσουμε να τιμήσουμε την Παναγία στο εκκλησάκι της στη Λύση, εύχομαι σε όλους μια ευχάριστη βραδιά».»
Τριάνταεννέα
Αυτο το τραγουδι το εγραψε η μητερα του Γριγορη Αυξεντιου




Αρχείο:Lysi EL.jpg

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

   Το ΑΣΙΛ εκινο το κερο ειχε ενα πολη μεγαλο γηπεδο που ηταν το προτο με χορτο.  Το 1974 ηταν 
στην προτη κατηγορια

                                        
        
                                        Ο ήρωας της Λύσης ΑΛΛΑ και ο Ήρωας ολον μας!!!                                


  

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

                                            Γρηγορης Αυξεντιου!!!


                                                                   
                      

                                               ''Στην εσχάτην ανάγκην θα αγωνιστώ
                                                και θα πεθάνω σαν ΕΛΛΗΝΑΣ,
                                                αλλα ζωντανό δεν θα με πιάσουν''
                                                   Ώσπο' 'ν εξοπλιζούμαστιν
                          ----------------------------------------------
        Ώσπου τραβούν άλλοι πετσίν τζαι άλλοι τραβούν τομάριν
τζαι συλλοφαϊζούμαστιν,
του Τούρκου πάντα 'ννά 'μαστιν
γαδούριν με σαμάριν...
           
                              Ποίημα του Γιώρκου Ττοφκιά
                                                                        Απο την Λυση.
   Η ποίηση
  --------------------------
(εεεεε) Αγάπησά  την που καρκιάς τζαι τζεινη αγάπησέν με
        ποττέ μο' 'ν της αζούλεψα,
      για λλόου της εδούλεψα
    τζι έτσι εκτίμησέν με.
    
                                  Ποίημα του Γιώρκου Ττοφκιά
                                                                              Απο την Λύση
                                                            
Ίδρυση 1932
Χρώματα ΚΙΤΡΙΝΟ - ΜΑΥΡΟ
Διεύθυνση ΡΑΦΑΗΛ ΣΑΝΤΗ 12, 6052 - ΛΑΡΝΑΚΑ
Προσωρινή Διεύθυνση Τ.Θ 40003 6300 ΛΑΡΝΑΚΑ 
Έδρα ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ - ΛΑΡΝΑΚΑ
        ΑΣΙΛ
    ----------------
 Ήσουν πρώτον στους Συλλόγους τζαι της πόλης τζαι χωρκών,
του παρθενωνα μια κολόνα
σαν της φοινιτζιάς κοκκόνα,
που βλαστά μες στον σταχτον,
Ως τζαι στον ξητοπισμόν σου
εσσεις 'κομα τον σκοπόν σου,
σπίτιν, γήπεδον να κάμεις,
με την δόξαν να πεθάνεις.
Όπως ήσουν στο χωρκόν σου,
η παλιά λακάνη στέκει
μολωμένη, μα 'ντζε φέυκει.
Εσσει την δροσσιάν το χώμαν
τζαι οι ρίζες σο' 'ννα πλώσουν,
όπως πρίν, περίτου 'κόμα.
Τσαππιστάες γέροι, παιθκιοί
τζειαμαί άμα συναχτούν, 
τ' Άλφα, Σίγμα, Ιώτα, Λάμδα
με χαράν μα τζαι με κλάμαν,
τόσα μιάλα να γραφτούν.

 Το (ΑΣΙΛ) ειναι ο .


Βουλευτικες εκλογες
------------------------------------------------------------
 'Εν' ούλλοι χαμογελαστοί, όι ποττέ εν λαλούσιν,
τον γέρημον τον ψήφον μας είνταλης καρτερούσιν.
Τωρά ούλλοι τους τάσσουν μας φούρνους με ποξαμάθκια,
γλέπεστε μεν μας βάλουσιν όμως σταχτόν στ' αμμάθκια.
Πάντα τους ετσι κάμνουσιν, πριχού να ψηφιστούσιν,
τα κάρβουνα στην πίτταν τους στο λούρτιμον τραβούσιν.
Ο κόσμος όμως άρκεψεν τζαι αννοιχτομμαθκιάζει,
αφούς εν' δημκρατικά, λαλεί τους τα 'ναν χαζιν.
Αρέσκει μου που βκαίννουσιν τόπρα εις τον αέραν
τζαι τα καλά τζαι τα κακά ακούμεν καθημέρα.
Ο κόσμος ο αγράμματος που εν εσσει χαπάριν 
οτι του πει ο συγγενής τζειαμαί ποννα τον πάρει.
Αν ι-βρεθεί τζαι κάποτες κανένας πον γαϊζει
παει τζαι τζείνος βουλευτές, δημάρχους τζαι ψηφίζει.

                                                                         Ποιημα του Γιώρκου Ττοφκιά
                                                                                                                                 Απο την Λυση.

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

                                                      Παυλος λιασιδης
     ---------------------------------------------------------
                            
 

Βιογραφικά στοιχεία.

Οι γραμματικές του γνώσεις ήταν της Ε' τάξης του Δημοτικού. Άσκησε κατά καιρούς διάφορα επαγγέλματα, όπως του βοσκού, του εποχιακού εργάτη και του περιβολάρη. Το 1924 παντρεύτηκε την Ελένη Κ. Σκάρπαρη με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.
Στην ποίηση άρχισε σαν ποιητάρης την περίοδο 1921-22. Αργότερα βγήκε από την ομαδική τεχνοτροπία των ποιητάρηδων, ανέπτυξε ένα δικό του προσωπικό στιλ και εξελίχτηκε σε έναν ιδιόρρυθμο τεχνίτη του στίχου και του λόγου και σε σημαντικό εκπρόσωπο της Κυπριακής λαϊκής ιδιωματικής ποίησης.
Βραβεύτηκε από την Μορφωτική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας το 1975 με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Ελληνική Κυπριακή Λογοτεχνία

Χαρακτηριστικό δίστιχο.

«Έχω κορμίν πολλά παλιόν, μα νουν του νέου κόσμου,
στες τρεις σιηλιάες τζι αν πλαστείς, είσαι σανότζιαιρός μου!»
Μετάφραση:
Έχω κορμί πολύ παλιό, αλλά μυαλό του νέου κόσμου,
και το τρεις χιλιάδες να γεννηθείς, θα είσαι συνομήλικος μου!

Ποιητικές συλλογές
Τραγούδια του νησιού μου (1928), Τα φκιόρα της καρκιάς μου (1933), Η παραλλαή του τζαιρού (1937), Χάραμαν φου (1944), Γέννημαν νήλιου (1946), Μπρόεμαν (1947), Εντεκάμισι η ώρα (1950), Δώδεκα παρά δέκα (1960), Να πεθάνει ο χάρος (1966), Η Τζύπρος δίχως πούτρα (1972), Η σταυρωμένη Τζύπρος μας (1976), Με το χέρι του Παύλου Λιασίδη (1987), Ποιητική αλληλογραφία (με Χαράλαμπο Δημοσθένους) (1989).
Όλες οι ποιητικές συλλογές έχουν συμπεριληφθεί και σε δίτομη έκδοση του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών με τίτλο "Παύλου Λιασίδη Άπαντα" (2003).

Θεατρικά έργα

Αλαβροστοισιώτης (Α' Βραβείο ΡΙΚ), Ο μονογιός (1982), Αϊ Βασίλης (παιδικό), Δκυο ττεμπέληες (παιδικό) (1946), Το δράμα της ζωής μου, Ο σουξουλιάρης, Η αγάπη νικητής (1935), Το θάμμαν (Β' Βραβείο ΡΙΚ) (1968)

                                    ΛΥΣΗ
                                               --------------------------------

 Το χωριό Λύση στη Μεσαορία, γεννέτειρα του θρυλικού Σταυραετού του Πενταδακτύλου και του Μαχαιρά Γρηγόρη Πιερή Αυξεντίου, άλλως Μάστρου, ή Ζήδρου, υπαρχηγού της θρυλικής ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωσις Κυπριακού Αγώνος) που έπεσε μαχόμενος εναντίων του Αγγλικού ζυγού στο κρησφύγετό του στον Μαχαιρά στις 3 του Μάρτη του 1957 και αφού πολέμησε γενναία εναντίων ενός τάγματος Βρεττανών αλεξιπτωτιστών επί 8 ώρες. Οι Άγγλοι αφού είδαν και απόειδαν και κατάλαβαν πως δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν, ή να τον εξουδετερώσουν, του έριξαν βενζίνα μέσα στην σπηλιά που κρυβόταν και τον έκαψαν ζωντανό, γράφοντας όμως το όνομά του με Χρυσά γράμματα σε μια νέα ηρωική σελίδα στην ιστορία του γένους μας.

                                         Γρηγορης Αυξεντιου
          -----------------------------------------------------------------------
Afxentiou Picture (11152 bytes)
 Γρηγόρης Αυξεντίου (1928 - 1957), αγωνιστής του ενωτικού αγώνα της Κύπρου με την Ελλάδα. Διατέλεσε και υπαρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπριακού Αγώνος), με το ψευδώνυμο Ζήδρος. Γεννήθηκε το 1928 στη Λύση και σπούδασε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών. Την άνοιξη του 1955 ανατίναξε μαζί με άλλους τον αγγλικό ραδιοφωνικό σταθμό Λευκωσίας. Οι ’γγλοι τον επικήρυξαν για 5.000 λίρες. Στις 3 Μαρτίου 1957 ’γγλοι στρατιώτες τον έκαψαν ζωντανό μέσα σε μια σπηλιά, κοντά στο μοναστήρι Μαχαιρά, αφού επί δέκα ώρες αντιστάθηκε ηρωικά μόνος του
                                 
  Γιωρκος Ττοφκιας... Λαϊκος ποιητης της Κατεχομενης Λυσης